Att bo i bostadsrätt har många fördelar, en är att du och dina grannar tillsammans rår över och kan påverka er boendemiljö, till exempel planera renoveringar och förbättringar. En sådan förbättring av boendemiljön som många lägenhetsinnehavare drömmer om är en egen balkong. Har man ingen egen gård kan en balkong vara det enda privata utrymme man har utanför hemmets väggar. Många satsar stort på sina balkonger med odlingar, sköna solstolar och matbord för ljumma sommarkvällar. Även vintertid är det skönt att kunna gå ut på sin balkong för en nypa frisk luft.
Men många flerfamiljshus är byggda utan balkonger, på den tiden de byggdes ansågs balkonger kanske som en onödig lyx eller passade kanske inte in i stadsbilden enligt arkitekten. Vissa hus från förra sekelskiftet pryddes med balkonger, men ofta bara en eller två till de riktigt fina våningarna högst upp. Balkongerna sågs som en arkitektonisk detalj bland andra och sattes upp där man tyckte det passade. Med funktionalismens intåg blev balkonger vanligare och under resten av århundradet sågs det mer och mer som en självklarhet. Idag ses balkonger som en självklar rättighet och det byggs i princip inga flerfamiljshus utan balkonger.
Bor du i ett hus utan balkong är det därmed antagligen ett ganska gammalt hus med stränga krav och regler gällande renovering och tillbyggnad. Huset står antagligen i ett område med liknande arkitektur och mycket vikt läggs från stadens sida för att behålla gatubilden och stadsmiljön. Därför kan det vara svårt för en bostadsrättsförening att få bygglov för balkonger mot gatan. Staden vill ta hänsyn till arkitektens och stadsplanerarnas ursprungliga visioner och om man inte presenterar en mycket omsorgsfull och varsam tillbyggnadsplan i bygglovsansökan kan man nästan alltid räkna med ett nej. Det är lite lättare att få tillstånd att bygga balkonger mot en innergård. Här stör det inte stadsbilden lika mycket och fasaden har ofta inte en lika demonstrativ karaktär som gatufasaden.
Innan ni skickar in en bygglovsansökan är det viktigt att ni ser igenom er kommuns direktiv för bygglov och tillbyggnader ordentligt för att få ett hum om vad kommunen anser vara viktigt. Stockholms kommun har en specifik bilaga, Vägledning balkonger, där allt kring bygglovsförfarandet och utformningen av nya balkonger avhandlas. Se till att er entreprenör lägger vikt vid områdets och husets karaktär, och presenterar lösningar som fungerar ur ett byggnadsvårdsperspektiv.
En bra entreprenör inom balkongbyggande hjälper er med att ta fram förslag på balkongtyper, hjälper er med bygglovsförfarandet och utför arbetet så snabbt och smidigt som det bara är möjligt, utan att ni som boende störs mer än nödvändigt.
Läs mer om om hur du kan få hjälp med att bygga eller renovera om din balkong.