Tre saker att ta reda på innan du köper en varmvattenberedare

En separat varmvattenberedare är ofta nödvändiga i till exempel fritidshus, där det ofta är direktverkande el som värmer upp huset. Vattnet och luften värms inte upp av samma system helt enkelt. I sådana lägen behöver man en varmvattenberedare om man vill kunna duscha bekvämt och diska på ett effektivt sätt.

Innan man köper en varmvattenberedare finns det en del saker som är bra att känna till och fundera över. Nedan följer ett antal saker som är bra att tänka på innan köp. På så vis säkerställer du att du köper en varmvattenberedare som passar just dig och ditt hus bäst.

Vad passar bäst till ditt befintliga uppvärmningssystem?

Om du ska köpa en varmvattenberedare till ditt fritidshus är det sannolikt att du kan behöva köpa en förrådsberedare. Detta eftersom att de flesta fritidshus idag värms upp genom direktverkande el, och att det inte finns ett existerande värmesystem som beredaren kan kopplas in i. En förrådsberedare lämpar sig även bra om huset värms upp med hjälp av värmepump.

Sedan finns andra typer av varmvattenberedare som kan vara lämpliga om du har andra typer av värmesystem. Det finns en fördel med att köpa in någon av dem, under förutsättning att du inte faktiskt behöver en separat varmvattenberedare. Dessa kallas för ackumulatortank och genomströmningsberedare. Har man direktel kan en ackumulatortank dock vara en flexibel lösning.

Ta reda på hur mycket vatten ni gör av med

Något som är viktigt när man köper en varmvattenberedare är att man ungefär vet hur mycket hushållet gör av med. Det här kan vara lite svårt att veta, och klurigt att ta reda på. Statens Energimyndighet menar dock att en förrådsberedare som rymmer 200 liter är tillräckligt för att förse en familj (med dusch) med varmvatten.

Är man osäker, eller tror att man ligger ungefär på gränsen, är det ofta bättre att det lite större alternativet. Att välja en för liten varmvattenberedare kan vara frustrerande, och dessutom ganska dyrt och tidskrävande att byta ut.

Ta reda på hur ditt vatten är

Det är av vikt att känna till vilken typ av vatten man har innan man köper sin varmvattenberedare. Har du kommunalt vatten kan du få hjälp av Vattenverket i din kommun. Du kan även fråga VVS-montörer i området, som ofta har god kännedom om vattnets typ och kvalitet. Har du en egen brunn kan du behöva ta hjälp av ett analysföretag för att få veta mer om ditt vatten.

Är ditt vatten till exempel surt och kolsyrehaltigt, passar det bra med en rostfri varmvattenberedare. Däremot bör detta undvikas om vattnet har höga halter av salt och/eller kalk. Om ditt vatten är rikt på salt (mer än 100 mg per liter), är en emaljerad behållare det mest lämpliga valet. Ta först reda på hur ditt vatten ser ut lite närmare och köp en varmvattenberedare där efter. När du har tagit detta i åtanke, och det som skrivs längre upp i texten, kommer du sannolikt att kunna hitta den varmvattenberedare som passar bäst för just dig och ditt hus.

Läs mer om varmvattenberedare här!

24 Jun 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.