Vilket material ska man välja till huset?

Vilket material ska man bygga sitt hus i? Det är ju väldigt mycket upp till var och en i vilket material man vill bygga huset i. Allt det har ju att göra med ville nuppfattnign man själv har om hållbarhet, säkerhet och vad som gör en byggnad till ett riktigt hus. De flesta vill ju att konstruktionen och fasaden ska hålla så länge som möjligt. Alla material har sina för- och nackdelar. Här tar vi upp några av dem och väger för- och nackdelar.

Stenhus

Vi ser inte många hus som byggs i sten i Norden, det är snarare ett vanligare material i södra Europa, där man har längre säsonger av varmare klimat än vad vi har här uppe i Norden. Ett stenhus har cirka 18.000 kronor per kvadratmeter i kostnader.

Fördelar

Ett stenhus är något som knappast går att rubbas. De sitter där det sitter, som berget. Stenhus är hus som finns kvar i tusentals år. Det är de vi ser som lämningar, och som kan vittna om den tid då till exempel vikingarna levde och verkade. Du har ett stenhus för alltid om du väljer det materialet, helt enkelt. Ett mer hållbart hus, hittar du knappt. Det kräver heller ingen riktigt underhåll med ett stenhus. Det består helt enkelt.

Nackdelar

Ett stenhus är väldigt svårt att värma upp. Det krävs ordentliga uppvärmningsanordningar och -system för att få ett stenhus att blir riktigt varmt. Däremot är ett stenhus svalt på sommaren och ger en skön inomhusluft.

Trähus

Detta är det vanligaste material som vi ser här upp i Norden. Vi har alltid byggt hus i trä, sedan flera hundra år tillbaka. Detta är själva sinnebilden av hus hos oss som bor på dessa nordliga breddgrader; faluröda hus med vita knutar. Vill du bygga ett traditionellt hus, är det trähus, antingen av stock, eller i träpaneler som du bör bygga i. Ett trähus är bland det billigaste alternativet att bygga och kostar endast kring 16.000 kronor per kvadratmeter.

Fördelar

Ett trähus ger en bra inomhusluft förutsatt att du bygger bra ventiler. Du får ett levande hus med träet. Det är flexibelt och är det bland det billigaste alternativet, samtidigt som du får ett traditionellt boende. Detta är bland det mest populära husen och materialvalet hos oss.

Nackdelar

Ett trähus bör du med jämna mellanrum underhålla. Träet på fasaden måste målas om minst vart femte år för att behålla din beständighet, samt att du bör förnya träet vart tjugonde år. Det är samma sak med fönster som är tillverkade i trä. De bör både målas om vart femte år och ersättas med nytt trämaterial vart tjugonde år.

Betonghus med putsad fasad

Ett hus som är konstruerat i betong är både billigt och hållbart. De kan formgjutas på plats, och får just den form som du önskar. Man kan även bygga av prefabricerade väggar som endast monteras på plats (moduler). De kan kosta kring 20.000 kronor per kvadratmeter. 

Fördelar

Det finns många fördelar med betonghus. Dels är det hållbarheten. Givet att huset inte utsätts för någon yttre påverkan som – jordbävningar, yttre förstörelse som river ner huset, så håller ett betonghus i flera hundra år. Redan på romartiden använde man sig av betong som byggmaterial. Då använde man vulkanaska i stället för cement. De byggnaderna ser vi rester av fortfarande idag. Betongen förstörs inte av tidens tand, helt enkelt.

Nackdelar

Ett hus i betong kan upplevas som väldigt opersonligt. Materialet är inte alltid så attraktivt. Betong kan uppfattas som ett fult material. Det ger också ett hus som uppfattas som ett kyligt hus.

Som blivande husägare har du här flera olika alternativ att ta ställning till. Allt beror på kostnad, tycke och smak. Det viktigaste är bland annat att välja byggföretag som du antingen låter bygga hela huset åt dig, eller som du jobbar med som en partner och som kan komma med bra råd och tips, och som har erfarenheten av ett bygge av huset, och allt som det innebär.

16 Apr 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.